KML

KML is een taal om geografische locaties te beschrijven zoals gebruikt door Google Earth en Google Maps. Met Google Maps is het mogelijk om te navigeren in een auto als uw handheld een GPS heeft. Dit werkt uitstekend. Google Earth kan worden gebruikt om afgelegde trajecten te bekijken. Google Earth moet worden geinstalleerd, google maps werkt on-line. Google earth heeft wel een redelijk forse PC nodig onder Linux om normaal te werken. Hier een uitleg hoe Google Earth te installeren on Ubuntu. Het komt er op neer dat je eerst een *.bin moet downloaden. Vervolgens moet je dit bestand executable maken en met sudo runnen. Dan werkt de installer verder uistekend.

Indien U zelf iets wilt weergeven binnen Google Earth kan dat door een zogenaamd KML bestand te maken en dat bestand vervolgens binnen Google Earth te openen. Een KMZ bestand is niets anders dan een zipped KML bestand. Een KML bestand is een tekstbestand met een bepaalde format. Hier een tutorial. Google geeft zelf een beschrijving hoe een KML bestand kan worden gemaakt met PHP en MySQL. Een KML bestand werkt met coordinaten die een plaats op aarde beschrijven. Maar er bestaan vele systemen om deze coordinaten om te zetten in een echte plek. Bedenk bijvoorbeeld waar het noorden moet zijn: magnetische noordpool of de echte noordpool. Mijn GPS kent meer dan 30 van dat soort systemen, maar mijn GPS is ook instelbaar op een WGS84 basis en dat is dezelfde als Google Earth.

Mijn GPS RMC en Google Earth spreken verschillende talen. Mijn GPS spuugt namelijk altijd coördinaten in de vorm van: 5209.836300 en 427.792400 = GAK Leiden. Hierbij maakt het niet uit hoe ik mijn GPS instel. Binnen Google Earth komt dit overeen met een weergave in Graden, Decimale minuten. Maar een KML bestand moet altijd in decimale graden worden opgegeven. De coordinaten van hetzelfde punt zijn dan 52.163936 en 4.463195. De omrekentruc is eerst de GPS waarde door 100 te delen. Dit levert voor de komma de graden. Achter de komma moet worden / 6 * 10. Tel deze waardes bij elkaar op en het wonder is geschied, waarbij de uitkomst voor west en zuid negatief moet worden gemaakt.

WAAS verhoogt de nauwkeurigheid, maar maakt dat de Geko ontzettend naijlt. Die is leuk voor wandeltochten of een kanotour. Niet gebruiken in de auto.

Ubuntu-bug: Als onder Ubuntu een KML bestand wordt ingelezen dan wordt alles na de komma verwijderd. Dit heeft alles te maken met de locals, waar Google Earth niet correct mee omgaat. Kortom: opstartbestand aanpassen volgens de beschreven methode.

Bekijk een test: GAK Leiden => Reeuwijk

NUMERIC (11,8): Hoe groot moet de precision zijn? Des te groter de precision des te langzamer de berekeningen. Voor de komma moet passen -180 = 4. Na de komma is de vraag hoe naukeurig willen wij dat het systeem is? Als de omtrek van de aarde op 40.000 km wordt gezet is dat gelijk aan 360 graden. Per graad is dat 40.000 / 360 = 111,111... km. Nu gaan we verder verkleinen. 3 digits maakt er meter van en nog eens 3 digits maken er mm van. Nog eens 2 digits en we zitten op een nauwkeurigheid van <1,2 mm. Dat moet toch voldoende zijn.