Assembler

De taal waarin u schrijft heet eigenlijk niet assembler, maar mnenomics. U schrijft iedere stap die uw controller neemt. Dit kunt u schrijven in iedere editor die u wilt, zoals bijvoorbeeld kladblok, maar er bestaan veel aangenamere speciaal voor dit doel ontwikkelde editors. Het mnenomics programma wordt vervolgens met een assembler omgezet in een code die uw microcontroller begrijpt. Assembler is een compiler.  Normaalgesproken zou u voor geen enkele applicatie assembler gebruiken. Echter, de programma`s die u hiermee maakt onderscheiden zich door hoge snelheid en kleine formaat. Sneller kan niet en kleiner ook niet. Bovendien heeft u directe controle over alle bits en bytes in de controller. Verder is het omgaan met variabelen is veel efficienter in assembler en levert in iedere andere taal veel overhead. Dit kunnen in een robot een beslissende voordelen zijn.

Atmel biedt AVR studio 4 gratis aan. Dit is een uitstekend programma, wat naadloos aansluit op zowel de STK500 alsook op de algemene instructieset van de Atmel AVR controllers. Programma voorbeelden zijn te vinden op AVRbeginners.net en AVRfreaks. Enkele wiskundige routines. Het is makkelijk om AVR studio 4 uit te breiden naar C.

Als AVR studio 4 de allereerste keer zoekt met de STK500 hoort hij hem te vinden Indien de STK500 niet gevonden wordt, dan is er iets mis met uw seriële verbinding. Echter, indien hij wel gevonden wordt maar toch niet werkt,  dan moet hoogstwaarschijnlijk de operating software van de STK500 worden geupdate.