Print Cybotigs verloopblok
Op de STK500 kunnen standaard 10-aderige flatband kabels worden aangesloten. 2 kabeltjes worden al meegeleverd. Om makkelijk te kunnen experimenteren heb ik zelf nog een aantal langere kabels bijgemaakt. Om nu ook de motor printplaat van de Cybot aan te kunnen sluiten via een flatbandkabel op de STK500 heb ik een verloopstukje gemaakt. Op deze manier kan er erg makkelijk worden getest of een bepaald programmaonderdeel zal werken. De kabels op de STK500 worden standaard in de handleidingen met het nokje van de controllerkant af aangesloten. Als u dan aan de andere kant van de kabel weer een chassisdeel (mannetje) op de kabel aansluit en de soldeerkant naar u toelegt, met het nokje naar boven (dus duidelijk zichtbaar) dan is bevindt zich linksboven pin 1 en rechtsonder pin 10. De pinbeschrijving is dan als volgt:
Pin STK500
1 Px0
2 Px2
3 Px4
4 Px6
5 GND
6 Px1
7 Px3
8 Px5
9 Px7
10 VTG
Hierbij staat de x voor de poort waar de kabel op is aangesloten, dus A, B, C, D of E.

Voor de verbindingsstekker die nodig is om het motor printje rechtstreekt op de STK500 te kunnen testen geldt dat, indien u hem van de achterkant bekijkt (= de kant waar gesoldeerd is), met de Cybot kant omhoog en de 10 polige bandstekker op de tafel, de cybot stekker links pin 7 heeft en rechts pin 1. Onderstaand de pinbeschrijving aan de cybot kant.

1 Rechter motor vooruit
2 Rechter motor achteruit
3 Linker motor vooruit
4 Linker motor achteruit
5 5 Vdc (van 9 Vdc batterij)
6 6 Vdc
7 Aarde

De volgende stap is het aansluiten van de Cybot connector aan de breedbandconnector. Belangrijk is nog dat er nooit tegelijkertijd spanning gezet mag worden op zowel de vooruit als achteruit van een motor. Dit zal leiden tot beschadigingen van het motor controle board en mogelijkerwijze ook van de STK500. Druk tijdens het testen dus nooit op 2 switches tegelijk of dwing dit softwarematig af. De switches krijgen de volgende functies:

switch functie breedbandpin Cybotpin Kleur connectie
SW0 Bocht rechtsom nvt nvt nvt
SW1 Vooruit nvt nvt nvt
SW2 Achteruit nvt nvt nvt
SW3 Bocht linksom nvt nvt nvt
SW4 Rechter motor vooruit 3 1 paars
SW5 Rechter motor achteruit 8 2 oranje
SW6 Linker motor vooruit 4 3 groen
SW7 Linker motor achteruit 9 4 geel
GND Aarde 5 7 Zwart

Deze pennen zijn niet geheel toevallig gekozen. In eerste instantie lag de motorsturing aan pennen 0t/m3, maar toen bleek bij een volgend software experiment dat de PWM enkel via pin5 kan worden uitgegeven en vandaar dat de nibbels nu zijn omgedraaid.

Er is een testprogramma voor dit verloopstukje.