Procedure opnemen clip.
- Setup hardware.
Sluit alle apparatuur aan volgens de setup van Hans of Richard.
- Open een nieuw Lightworks project.
Er moet allereerst een nieuw project worden aangemaakt in Lightworks. Importeer eerst het synchronisatiefilmpje. Dit filmpje is bedoeld om later je video te kunnen synchroniseren met jouw eigen video. Plaats deze mp4 clip aan het begin van de tijdsbalk.
- Download de backing track.
Er bestaat een lijstje van Hans met een selectie aan backing tracks om gewoon lekker mee te spelen. Download de backing track video voor jouw video project van YouTube met bijvoorbeeld met de website Computerhope of met het programma YouTube download. Juridisch zijn beiden uitsluitend toegestaan voor eigen gebruik. Daarom ben ik ook bezig met het maken van eigen backing tracks die wel naar het internet gepubliceerd mogen worden. Importeer de download in het project. Voeg deze mp4 vervolgens in aan het einde van de synchronisatie intro.
- Start de video opname.
Zet je videocamera, telefoon of USB camera aan op opnemen. Record je video en sla dit op in een video bestand. Dit kan ook met alle apparaten tegelijk. Zet wel alle camera`s aan voordat je begint met de video opname.
Dit kan zowel met je alsook met je alsook met beiden tegelijk. Of zoals bij mij met een . Als de opname van het geluid beëindigd is dan moet u het videobestand van uw opname op de productie pc kopiëren en importeren in LightWorks.
- Start de geluids opname.
In het Lightworks/Edit screen staat onder het rechter scherm een blauw microfoontje. Dat is het wonderknopje. Het zal de backtrackvideo afspelen en zal TEGELIJKERTIJD een geluidsspoor (voice-over) toevoegen. Hij zal na een aantal (instelbare) seconden pauze beginnen met het synchronisatiefilmpje af te spelen en aansluitend de backing track. In de pauze in het begin gaat u:
- Mix de video en het geluid
Je hebt nu dus 2 videobestanden (backing track & cameraopname) en 3 audio bestanden (backing track & cameraopname & gitaaropname). Deze kan je allemaal importeren in een video editor, zoals Lightworks. In de video editor kan je vervolgens jouw cameraopname synchroniseren met de bestaande backtrack. De audiokanalen laten duidelijk de spikes zien van de synchronisatie intro en daardoor zijn ze makkelijk te synchroniseren. Het is een kwestie van de spikes onder elkaar zetten.
- Publiceer je werkstuk
Aansluitend kan je dit alles exporteren naar bijvoorbeeld YouTube: Pas op met het publiceren van een song op YouTube met een backing track van YouTube. Dit is illegaal en controleerbaar!
Ga verder met het eerste voorbeeld: Clip 1 of Clip 2.
De volgende procedures zijn ontwikkeld binnen de specificaties van TOB.
Algemene videoproductie tips
- Topkwaliteit vs gewenste kwaliteit.
Normaal gesproken zeg je als techneut probeer altijd de beste kwaliteit te behouden (=professioneel): Het wordt vanzelf wel een keer slecht 😀. Maar in dit geval is de gewenste kwalteit de youTube kwaliteit. En dat is vanuit technisch oogpunt zo ongeveer de laagste kwaliteit die er nog bestaat. Maar ook met de kleinste bestanden. En dat is belangrijk omdat het allemaal over het internet geperst moet worden. Desalnietemin zien deze beelden er toch nog goed uit op de pc. Het is nog altijd wel van een kwaliteit die genoemd wordt HD-ready. Dus die zou ik eens op onze tv moeten proberen.
- youTube kwaliteit?
Er bestaat zoiets als een youTube standaard kwaliteit (defaults). Die bestaat onder andere uit:
- *.mp4 als extentie. Dit is een containerbestand.
- 1280 * 720 = 720p (Wiki) = de hoogst toegestane schermresolutie bij youTube
, oftewel HD prepaired.
- GEEN interlacing. Probeer de interlacing zo vroeg mogelijk in de procedure kwijt te raken.
Maar binnen deze standaard zijn er ook nog verschillende keuzes te maken.
- Wifi?
Vergeet wifi en doe alles bekabeld. Video bestanden en streams zijn simpelweg te groot om Wifi nog zinnig te gebruiken. 1 clip project kan makkelijk 50 Gb groot zijn. Wifi is te langzaam. Gebruik het liefst helemaal geen verbindingen (oftwel houdt alles op 1 pc) en anders als het toch moet dan uitsluitend snelle, bekabelde verbindingen.
- Multitasking?
Voor een videoproductie is je pc nooit groot genoeg. Maar je kan al enigszins helpen door zoveel mogelijk programma`s uit te schakelen wanneer je met een videoproductie bezig bent.
- Schijfruimte?
un
Voor een videoproductie is je pc nooit groot genoeg. Een harde schijf van 1Tb kan met ongeveer 20 projectjes vol zijn! Wees dus terughoudend met het bewaren van filmmateriaal.
- Synchronisatie?
Het zou mooi zijn om een video primer te hebben die duidelijke spikes geeft in de audio. Dit zou de synchronisatie toch een stuk eenvoudiger moeten maken (< href="" target="introclip">gedaan).
- Licentiebeperkingen?
Lightworks heeft in de trial versie slechts een beperkte resolutie: 720p. Dit schijnt echter de standaard resolutie van YouTube te xijn. En dat zou naar onze wensen juistvoldoende kunnen zijn, zeker als de bronbestanden wel in een hogereresolutiekunnen worden verwerkt.
- Robots waar dit onderdeel wordt gebruikt
|
|