FreeCAD software

Onderdelen maken

Onderdelen kunnen worden getekend met de hand. Dit tekenen met de hand kan ook worden geautomatiseerd met een macro. Verder kunnen objecten ook worden gedefinieerd met python. Allereerst een voorbeeld van het tekenen van een onderdeel met de hand.

Het frame bestaat uit aluminium pijpen en om die te kunnen ontwerpen bestaat er een tutorial. Er zijn meerdere methodes om een pijp te creëren. De standaard methode werkt met CSG (Constructiv Solid Geometry). Hierbij wordt gewerkt met de standaard meetkundige vormen en vervolgens kunnen die worden opgeteld, afgetrokken, samengevoegd en nog veel meer transformaties. Dit gebeurt in de Part Workbench en met deze module kunnen zeer complexe vormen worden gemaakt. Dit is ook de meest standaard workbench en bijvoorbeeld als enige geschikt om krachtberekeningen (Fem workbench) op los te laten. Maak een vierkant met als zijden 40mm. Maak nog een vierkant met als zijden 32mm. Zet de positie binnen in het eerste vierkant. Doe een Cut. Bij een Cut worden 2 objecten als het ware van elkaar afgetrokken. Het resultaat is een pijp. Deze hele procedure kan ook worden vastgelegd in een macro.

Een ander voorbeeld is met Extrude. Hierbij teken je eerst in de 2d Drafting Workbench een soort spuitmond waardoor de pijp wordt geëxtrudeerd. Het nadeel van deze methode is dat de pijp later iets lastiger te bewerken is.

Design tips

Kleuren in FreeCAD.Python worden uitgedrukt in RGB waarbij de waardes voor de kleuren variëren tussen 0 (zwart) en 1 (wit) zoals bijvoorbeeld in: .ShapeColor = (0.50, 0.50, 0.50).

Alle modules hebben documentatie. Die kan vanuit FreeCAD worden geïnitialiseerd met Menu/Help. Vervolgens kan vanuit de browser deze informatie worden bekeken via de juiste poort: http://localhost:7465/.

myDocument = App.newDocument("Alu_buis_vierkant_40")

Alles in FreeCAD is georganiseerd in documenten. Er moet dus eerst een nieuw document worden aangemaakt. Dit is dan ook de naam waarmee het document bestand moet worden opgeslagen. Dit bestand is niet gebonden aan een specifieke directory en ligt bij ons in /robotigs/freecad/.

1- Installatie

Een overzicht van Computer Aided Design programma’s onder Linux en een overzicht speciaal voor Ubuntu. In beide lijsten wordt FreeCad genoemd en het lijkt ook op het internet geen slechte naam te hebben. De FreeCAD homepage bevat veel tutorials etc. Het is noodzakelijk om voor FreeCAD om te leren gaan met python (tutorial) omdat objecten met python scripting kunnen worden gedefinieerd.

Linux: Dit programma wordt geïnstalleerd vanuit Ubuntu software centrum met een versie 0.12 (mei 2012).
Win8.1: Vanaf sourceforge op de files tab geklikt en daar de meest recente versie gedownload (0.14 feb 2015). Vervolgens de exe uitgevoerd.

2 - Starten

Na het opstarten van FreeCAD typt u in de Phyton console:
>>> import a

Dit start alles op. Voor het eerste gebruik moet deze macro a.py naar uw werkstation worden gekopieerd. Zoek op waar de Macros standaard liggen opgeslagen. Dit kan door in FreeCAD in het menu Macro de Macros te openenen. Onderin staat de default directory. In deze directory heeft u namelijk rechten en hij wordt ook door het systeem doorzocht. Een voorbeeld van a.py ligt op het netwerk in:
/robotigs/freecad/. Kopieer dit bestand onder Win8 naar het macro-pad:
C:Users/richard/AppData/Roaming/FreeCAD.

3 - Organisatie bestanden

Afgezien van het opstart bestand dat lokaal moet liggen omdat het anders niet kan worden gevonden wilt u de rest van uw werk om vele redenen op het netwerk opslaan. Dat kan echter niet standaard worden gevonden. Gebruik daarom de volgende manier in a.py:
>>> import sys #Load general sys utilities
>>> sys.path.append ("//WWW/webserv/html/robotigs/freecad/Stealthy/") #Win8.1
>>> sys.path.append ("/var/www/html/robotigs/freecad/pythonmodules/") #Linux
>>> from stealthy001 import * #Load stealthy utilities as integrated