Violen Zwitserse reuzen

Beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-6qr.png
Bekijk beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-6qr.png
printer.png
Print visitekaartje
Blok 1Kennismaking
NaamNaamViolen Zwitserse reuzen
LeveranciersnaamLeveranciersnaam1841 VIOLEN ELITE MENGSEL
Link inkoopLink inkoophttps://www.zaadhandhttps://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/tweejarige_bloemzaden/sub,2/pid,1263/violen__elite_mengsel
PrijsPrijs€ 1,00
Zaden/zakjeZaden/zakje800
HoogteHoogte/zakje20
GebruikPerkgoed
EetbaarNiet eetbaar
BestelstatusBestelbaar
Jaargang2017
VoorraadNiet op voorraad
Beschrijving:Beschrijving: Het geslacht kent circa vierhonderd soorten die voorkomen in gematigde streken. De meeste soorten worden op vochtige en iets beschaduwde plaatsen aangetroffen. Na het bloeien draait de uitgebloeide bloem zich naar beneden, na de rijping richt de zaaddoos zich weer op, en opent zich. Het verdroogde zaadkapsel staat onder spanning en bij beweging schieten de zaadjes weg.
Blok 2Extra info
Latijnse naamLatijnse naamViola
Geslacht/genus Onbekend
Link wikiLink wikihttps://nl.wikipediahttps://nl.wikipedia.org/wiki/Viooltje
BijenlokkerGeen bijenlokker
LevensduurTweejarig
WinterhardJa
Start zaaienStart zaaien6
Eind zaaienEind zaaien8
PottenPotten
Ervaring:Ervaring:
Visitekaartje:Visitekaartje: Goed uitdunnen en altijd afharden.
Blok 3Kiemen/couveuse
OmgevingCouveuse
PotgrootteZaaiplaat
TemperatuurTemperatuur20
BewateringBewateringLaat het zaaisel niet uitdrogen. Besproei de grond voorzichtig en houd dit vochtig totdat de viooltjes opkomen. Nadat de violen zijn opgekomen geeft u ze af en nu water, niet te nat want anders rotten ze vlak bij de grond weg.
BelichtingBelichtingGeen lichtkiemer, dus afdekken met 1 cm grond. Liefst in de schaduw, wel licht.
GrondsoortGrondsoortStandaard Zaai- en stekgrond
ZaaitipsZaaitipsHet makkelijkste is redelijk dicht bij elkaar. Zaaien op een zaaibed met een goede, losse vruchtbare grond. Wel licht. Zeer ondiep zaaien of zelfs op de grond.
KiemduurKiemduurNa drie weken haalt u de zwakste exemplaren weg zodat u om de 6-8 cm de sterkste plantjes overhoudt.
ZaailingZaailingZodra de viooltje gekiemd zijn en de plantjes voldoende volgroeid, zal na ongeveer 3-4 weken zijn, is het aan te raden om de viooltjes uit te dunnen om de goede, sterke, exemplaren een betere kans te geven in de moestuin. Als de viooltjes circa 10-15 cm hoog zijn is het mogelijk om de plantjes te verspenen en beter verspreid in de moestuin te plaatsen op hun definitieve plek.
Blok 4Zaailingen/kas
OmgevingGematigde kas > 10°C
PotgrootteStekplaat
TemperatuurTemperatuur
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
OverplantenOverplanten
AfhardenAfhardenNa opkomst van de zaden wacht u tot de jonge plantjes hanteerbaar zijn en laat de plantjes tijdig afharden. De jonge planten mogen NOOIT direct van binnen naar buiten. Altijd een afhardingsperiode van 1 of 2 weken in acht nemen.
Blok 5Planten/tuin
OmgevingKoude grond
PotgrootteGrote pot
TemperatuurTemperatuurZonnig, schaduwrijk oid
BewateringBewateringhoudt van vochtige en iets beschaduwde plaatsen.
BelichtingBelichtingQua locatie staan de viooltjes het liefst in een zonnig gedeelte van de moestuin, waarbij het belangrijk is om ze voldoende water en voeding te blijven geven.
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
BurenBuren
BloeiBloei
PlantafstandPlantafstand15 cm
Blok 6Onderhoud
PlantziektesPlantziektes
VermeerderenVermeerderen
BemestingBemesting
SnoeienSnoeien
Blok 7Oogst en gebruik
OogstOogstZodra de bloemetjes van de viooltjes voldoende gegroeid zijn is het mogelijk om ze te plukken en op te eten. Om de beste bloemen van de viooltjes een goed te laten volgroeien is het aan te raden om de bloemen uit te dunnen door de slecht groeiende bloemen af te knippen. Bloemen van viooltjes zijn niet lang houdbaar indien ze geplukt zijn en kunnen het beste direct geconsumeerd worden.
ToepassingToepassingEigenlijk zijn alle soorten viooltjes eetbaar, enige is dat viooltjes die gekocht worden bij de bloemist of het tuincentrum vaak bespoten zijn en daardoor niet meer eetbaar zijn. Maar alle ontbespoten biologisch gekweekte viooltjes zijn in principe eetbaar, dus ook de eventueel wilde viooltjes die je aan de kant van de weg in de berm ziet staan en uiteraard de viooltjes die je zelf in je eigen moestuin kweekt. Viooltjes dien je rauw te eten, bij het koken zal de smaak snel verloren gaan.
KeukenKeuken
GeneeskrachtGeneeskracht