Knoflook Flavor

Beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-37qr.png
Bekijk beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-37qr.png
printer.png
Print visitekaartje
Blok 1Kennismaking
NaamNaamKnoflook Flavor
LeveranciersnaamLeveranciersnaam306093 KNOFLOOK `Flavor`
Link inkoopLink inkoophttps://www.vreeken.https://www.vreeken.nl/306093-knoflook-flavor
PrijsPrijs€ 15,00
Zaden/zakjeZaden/zakje15
HoogteHoogte/zakje50
GebruikKruiden
EetbaarOnbekend
BestelstatusBestelbaar
Jaargang2018
VoorraadNiet op voorraad
Beschrijving:Beschrijving: Een verbetering van het oude Italiaanse ras ‘Rovigo’ (‘Rose d’Italie’). De ivoorwitte bollen verbergen helderroze teentjes, ongeveer 16 per bol. Dit ras loopt traag uit. Het resultaat is een zeer lang houdbare knoflook.
Blok 2Extra info
Latijnse naamLatijnse naamAllium sativum
Geslacht/genus Onbekend
Link wikiLink wikihttps://nl.wikipediahttps://nl.wikipedia.org/wiki/Knoflook
BijenlokkerOnbekend
LevensduurEénjarig
WinterhardJa
Start zaaienStart zaaien10
Eind zaaienEind zaaien5
PottenPotten
Ervaring:Ervaring: Meer dan 95% komt op (maart 2018). Echter verplant terwijl de plantjes ijslollies waren. Dit was absoluut teveel van het slechte en uiteindelijk overleefde er slechts 1 plantje van allemaal :(. Volgend jaar dus opkweken in de vorstvrij verwarmde kas.

Inkoopverpakking15,00
Aantal bollen15
Pootbare tenen252
Aantal tenen per bol16,8
Kosten per teen0,06
Zaai- en stekgrond per zak7,19
Inhoud per zak20liter
Benodigd per tray10liter
Aantal potjes per tray28
Zaaigrond per teentje0,13
Traypotje per teentje0,05
Overtray per teentje0,05
Uitval4%
Totaal per teentje0,30
Visitekaartje:Visitekaartje: Zin accubak 18 (110X120cm) bevat 125 planten (2018-03-21) 125 is eigenlijk iets te dicht geplant.
Blok 3Kiemen/couveuse
OmgevingCouveuse
PotgrootteZaaiplaat
TemperatuurTemperatuur
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
ZaaitipsZaaitipsIk had ze slechts op 1 cm diepte geplant omdat ik kleine potjes had.
KiemduurKiemduur
ZaailingZaailing
Blok 4Zaailingen/kas
OmgevingGematigde kas > 10°C
PotgrootteStekplaat
TemperatuurTemperatuur
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
OverplantenOverplantenIn het najaar geplant staat de knoflook in februari al boven en in juni-augustus kunnen ze geoogst worden. Later geplant betekent uiteraard latere oogst.
AfhardenAfharden
Blok 5Planten/tuin
OmgevingKoude grond
PotgrootteGrote pot
TemperatuurTemperatuurZonnig, schaduwrijk oid
BewateringBewateringKnoflookplanten stellen maar weinig eisen aan de grond, zolang deze maar goed waterdoorlatend is. Knoflookplanten houden namelijk niet van natte voeten. Enkel bijwateren tijdens zeer droge perioden.
BelichtingBelichtingJe krijgt de beste en grootste knoflookbollen als de kou er goed overheen is geweest. Dan is het afwachten en hopen op mooi weer; een zacht buitje in de wortelfase en graag wat warmte en zon als de teen zich gaat klonen en kleine teentjes maakt. En vooral droog weer in de afrijp periode. Zit het weer niet mee en blijft de zomer nat en koud,dan blijft de bol klein en vormt soms geen tenen. Maar is het een goede zomer, dan kunt u een beste oogst met flinke knoflookbollen verwachten.
GrondsoortGrondsoortKnoflookplanten houden niet van verse mest.
PlanttipsPlanttipsKnoflook zaai je niet maar je vermeerdert haar vegetatief. De bol openbreken en plant de tenen met het puntje omhoog 1 cm onder het oppervlak en 7-10 cm van elkaar. 125 per accubak. Kiemen zichtbaar in 12 dagen bij 0-10°C buiten, zonder directe zon. Elke teen wordt zo weer een nieuwe bol knoflook. Je kunt ze het beste in het najaar planten, maar eventueel ook nog in het voorjaar tot max mei.
BurenBurenKnoflook weert luizen in rozen. Dit werkt bij ons in 2018 heel goed.
BloeiBloei
PlantafstandPlantafstand cm
Blok 6Onderhoud
PlantziektesPlantziektesDe knoflookteelt kan heel goed zonder gewasbescherming.
VermeerderenVermeerderenDe bolletjes ontwikkelen zich graag bij temperaturen tussen de 5 en 10 graden. Zavel en zandgrond zijn ideaal. Kies voor het knoflookbed een plekje in de volle zon.
BemestingBemesting
SnoeienSnoeien
Blok 7Oogst en gebruik
OogstOogstOogsten wanneer 2/3 van het loof dor en geel is geworden.
ToepassingToepassingVerse knoflook is altijd lekkerder dan gedroogde knoflook. Gebruik ook het loof van de look. Probeer maar eens uit op de boterham of in de salade. Het geeft een heerlijk milde smaak. In het voorjaar geplant zullen de bollen zich minder goed meer ontwikkelen maar de kleine bollen zijn wel sterk van smaak. En ze geeft dan wel zeer mals smakelijk groen, er zijn mensen die speciaal voor het loof knoflook in het voorjaar telen.

Conserveren van knoflook

  • Pas op: maak nooit knoflookolie door de knoflook te laten trekken in de olie. De olie sluit de knoflook af van de zuurstof en daardoor kan de anaerobe bacterie botulisme zich ontwikkelen. Deze bacterie scheidt een gif af waarvan 100 gram genoeg is om de gehele wereldbevolking te doden. Zeker bij kamertemperatuur kan deze bacterie zich uitstekend ontwikkelen.

  • Confeiten
    Zie filmpje.

  • Drogen
    Het loof vlechten zoals je knoflook wel eens in de winkel ziet en de bollen in de zon drogen. Bijvoorbeeld aan een waslijn in de kas of in de schuur. Knip na het drogen de wortels en het verdorde blad af en bewaar de bollen op een droge en luchtige plaats In de kamer zijn ze soms wel een jaar te bewaren!

  • Invriezen
    Verse knoflook invriezen in gebruiksklare blokje ter grootte van een ijsblokje. Verse knoflook schijnt lekkerder te smaken dan gedroogde knoflook. Hoe doe je dat met 200 bollen? Kneus de bol doe hem vervolgens in een holle ruimte autogeen ontvliezen door hard te schudden (zie korte video).
    1. YouTube: Knoflook inmaken
    2. YouTube: Razendsnel knoflook pellen en tenen ontvliezen.

KeukenKeuken
GeneeskrachtGeneeskracht