Allium ursinum (Daslook)

Beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-30qr.png
Bekijk beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-30qr.png
printer.png
Print visitekaartje
Blok 1Kennismaking
NaamNaamAllium ursinum (Daslook)
LeveranciersnaamLeveranciersnaam
Link inkoopLink inkoophttps://www.vreeken.https://www.vreeken.nl/341000-daslook
PrijsPrijs€ 2,95
Zaden/zakjeZaden/zakje1
HoogteHoogte/zakje40
GebruikKruiden
EetbaarOnbekend
BestelstatusBestelbaar
Jaargang2018
VoorraadNiet op voorraad
Beschrijving:Beschrijving: Deze vaste plant komt (zeldzaam) in het wild nog voor op vochtige schaduwplaatsen (loofbossen). Beschermd, dus plukken is verboden. Het brede blad met de witte, bolvormige bloeiwijzen zijn van een verrassende schoonheid.
Blok 2Extra info
Latijnse naamLatijnse naam
Geslacht/genus Onbekend
Link wikiLink wiki
BijenlokkerOnbekend
LevensduurTweejarig
WinterhardJa
Start zaaienStart zaaien10
Eind zaaienEind zaaien12
PottenPotten
Ervaring:Ervaring:
Visitekaartje:Visitekaartje: Je kunt daslookzaadjes het hele jaar door zaaien. Deze zaden hebben een langdurige warmte/koude behandeling nodig om te kunnen ontkiemen.
Blok 3Kiemen/couveuse
OmgevingCouveuse
PotgrootteZaaiplaat
TemperatuurTemperatuurDeze zaden hebben een langdurige warmte/koude behandeling nodig om te kunnen ontkiemen.
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
ZaaitipsZaaitipsDeze zaden hebben een langdurige warmte/koude behandeling nodig om te kunnen ontkiemen. Houd de temperatuur rond de 25 °C. Een constante temperatuur helpt bij de kieming. 3 weken op een warm en vochtig plekje (zaad zwelt op). Dan het zaaibakje 4-6 weken in de koelkast of buiten in de herfst/winter (de kiemhormonen worden geactiveerd), vervolgens weer warmer zetten (kieming volgt). Soms moet deze actie worden herhaald. Ook kan in september buiten worden gezaaid, dan moet de winter het koelende werk doen, in het voorjaar zal kieming moeten volgen.
KiemduurKiemduurNa 8 tot 12 dagen verschijnen de zaailingen. Zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren kunnen zij in aparte potten worden gezet.
ZaailingZaailing
Blok 4Zaailingen/kas
OmgevingGematigde kas > 10°C
PotgrootteStekplaat
TemperatuurTemperatuur
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
OverplantenOverplanten
AfhardenAfharden
Blok 5Planten/tuin
OmgevingKoude grond
PotgrootteGrote pot
TemperatuurTemperatuurZonnig, schaduwrijk oid
BewateringBewatering
BelichtingBelichtingJe plant ze het beste op een (deels) beschaduwde plaats. Kies bij voorkeur een vochtige en schaduwrijke plek in je moestuin. Een ideale plek is bijvoorbeeld onder een boom of aan de kant van een haag.
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
BurenBurenIn tuinen wordt de daslookplant ook als afweermiddel tegen katten gebruikt, omdat deze dieren niet veel op zouden hebben met de sterke geur van de plant.
BloeiBloei
PlantafstandPlantafstand cm
Blok 6Onderhoud
PlantziektesPlantziektes
VermeerderenVermeerderen
BemestingBemesting
SnoeienSnoeien
Blok 7Oogst en gebruik
OogstOogstTijdens de bloei verliest het blad langzaam zijn aroma. Daarom oogst je daslook vóór de bloei in april en mei.
ToepassingToepassingBlad en bolletjes worden fijngehakt gebruikt in soepen, salades, kwark en kaas. De bloemen (zelfs bij afrijping eetbaar) zijn wat pittiger dan het blad, maar met mate een mooie aanvulling in salades. Heerlijk is daslook in pesto en kan op alle mogelijk manieren i.p.v. knoflook worden gebruikt, de smaak is milder. Je kunt daslook niet meekoken in gerechten omdat de smaak tijdens het koken verloren gaat. De bladeren kun je invriezen. Je hoeft ze alleen maar even te wassen, goed uit laten lekken en dan invriezen.
Daslook bevat veel vitamine C, wekt de eetlust op en heeft een heilzame werking bij darmstoringen. Vermeldenswaardig is de geneeskrachtige werking op vele gebieden o.a. bij arteriosclerose (aderverkalking).
Een fles wordt gevuld met fijngesneden bladeren en knolletjes. Daarna worden de verse plantendelen overgoten met graanjenever. Het mengsel laat men enkele weken in de zon trekken. Deze drank noemt men Daslookgeest. Hiervan drinkt men regelmatig een koffielepel aangelegd met water om de bloeddoorstroming te verbeteren, de geheugenwerking op peil te houden en aderverkalking te voorkomen.
KeukenKeuken
GeneeskrachtGeneeskracht