Toepassing | Toepassing | Blad en bolletjes worden fijngehakt gebruikt in soepen, salades, kwark en kaas. De bloemen (zelfs bij afrijping eetbaar) zijn wat pittiger dan het blad, maar met mate een mooie aanvulling in salades. Heerlijk is daslook in pesto en kan op alle mogelijk manieren i.p.v. knoflook worden gebruikt, de smaak is milder. Je kunt daslook niet meekoken in gerechten omdat de smaak tijdens het koken verloren gaat. De bladeren kun je invriezen. Je hoeft ze alleen maar even te wassen, goed uit laten lekken en dan invriezen.
Daslook bevat veel vitamine C, wekt de eetlust op en heeft een heilzame werking bij darmstoringen. Vermeldenswaardig is de geneeskrachtige werking op vele gebieden o.a. bij arteriosclerose (aderverkalking).
Een fles wordt gevuld met fijngesneden bladeren en knolletjes. Daarna worden de verse plantendelen overgoten met graanjenever. Het mengsel laat men enkele weken in de zon trekken. Deze drank noemt men Daslookgeest. Hiervan drinkt men regelmatig een koffielepel aangelegd met water om de bloeddoorstroming te verbeteren, de geheugenwerking op peil te houden en aderverkalking te voorkomen. |