Ijsbergsla `Roman crunchita`

Beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-26qr.png
Bekijk beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-26qr.png
printer.png
Print visitekaartje
Blok 1Kennismaking
NaamNaamIjsbergsla `Roman crunchita`
LeveranciersnaamLeveranciersnaam251300 ROMAANSE IJSSLA `Crunchita` RZ
Link inkoopLink inkoophttps://www.vreeken.https://www.vreeken.nl/251300-romaanse-ijssla-crunchita-rz
PrijsPrijs€ 3,95
Zaden/zakjeZaden/zakje1
HoogteHoogte/zakje30
GebruikGroenten
EetbaarOnbekend
BestelstatusNooit meer
Nooit meerNooit meerSlechts 15 pillen en wat gruis geleverd. Geen enkele van de pillen deed kiemen.
Jaargang2016
VoorraadNiet op voorraad
Beschrijving:Beschrijving: IJsbergsla is een heel bekende en ook geliefde slasoort, ze heeft niet bijzonder veel ‘slasmaak’ maar is gewoon lekker fris en knapperig, het meest knapperig van alle slasoorten. Dit is een veelbelovende kruising tussen de sterke (maar soms wat stugge) Romaanse Sla of Bindsla met een heerlijk knapperige IJssla. Het resultaat is een professionele, ziektebestendige “alles-in-één” sla: sterk, niet gevoelig voor te warm of te nat en toch heerlijk “crunchy”!
Blok 2Extra info
Latijnse naamLatijnse naam
Geslacht/genus Onbekend
Link wikiLink wiki
BijenlokkerOnbekend
LevensduurEénjarig
WinterhardNee
Start zaaienStart zaaien2
Eind zaaienEind zaaien9
PottenPotten
Ervaring:Ervaring: Slechts 15 pillen en wat gruis geleverd.
Visitekaartje:Visitekaartje:
Blok 3Kiemen/couveuse
OmgevingCouveuse
PotgrootteZaaiplaat
TemperatuurTemperatuur6 - 15ºC. IJsbergsla kan duidelijk minder goed tegen kou dan kropsla.
BewateringBewatering
BelichtingBelichtingLichtkiemer
GrondsoortGrondsoortZorg voor een voedzame, goed doorlatende bodem. Let er bij eigen compost op dat die goed verteerd is en vrij van slakken of slakken-eieren. Gebruik anders compost uit een tuincentrum.
ZaaitipsZaaitips
KiemduurKiemduur
ZaailingZaailing
Blok 4Zaailingen/kas
OmgevingGematigde kas > 10°C
PotgrootteStekplaat
TemperatuurTemperatuur
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
OverplantenOverplanten
AfhardenAfharden
Blok 5Planten/tuin
OmgevingKoude grond
PotgrootteGrote pot
TemperatuurTemperatuurZonnig, schaduwrijk oid
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoortZorg voor goede groeiomstandigheden (bodem, water) zodat de planten snel kunnen groeien. Bij ongunstige omstandigheden gaan de planten schieten voordat er een krop gevormd is. Kies bij voorkeur een ras uit dat laat in bloei schiet (Webbs)
PlanttipsPlanttips
BurenBuren
BloeiBloei
PlantafstandPlantafstand cm
Blok 6Onderhoud
PlantziektesPlantziektesNaaktslakken zijn een gevaar apart voor ijsbergsla, meer dan voor andere slasoorten. Zelfs als we slakken in de omgeving bestrijden, kunnen er nog eitjes in de grond overblijven die op een gegeven moment gaan kiemen en hun weg vinden naar de krop. Ze nestelen zich dan in de basis van de plant en bevuilen de boel van binnen uit. In het beste geval is de krop nog eetbaar, maar moet dan blaadje voor blaadje schoongemaakt worden. In het ergste geval gaat de krop in zijn geheel rotten. Zoek dus liever een slakvrij perceel, en plaats ijsbergsla niet aaneengesloten maar verdeel de planten over de moestuin. Zijn er tekenen van vraat, zoek dan evt. de slak of oogst voortijdig.
VermeerderenVermeerderenAls je zelf zaden wilt oogsten van ijsbergsla kan het wel gebeuren dat de bloeistengel niet door de krop heen kan komen (omdat die zo dicht opeengepakt is). Je kunt dan een kruis snijden in de krop, de bloeistengel kan dan wat gemakkelijker uit de krop komen.
BemestingBemesting
SnoeienSnoeien
Blok 7Oogst en gebruik
OogstOogstDe buitenste bladeren gooi je weg bij het oogsten, maakt goede compost 🙂.
ToepassingToepassingEen krop ijsbergsla is in de koelkast wel een weekje houdbaar.
De krop van zelf geteelde ijsbergsla is net zo knapperig als die in de winkel, maar meestal wel iets minder dicht opeengepakt. Dat geeft ook niks, je hebt er iets meer van nodig dan de grote dikke ijsbergsla-kroppen van de winkel. Nadeel is wel dat de wat lossere holten tussen de lagen knapperige slabladeren van zelfgeteelde ijsbergsla een lekker plekje zijn voor slakjes en andere beestjes. Hier moeten we ijsbergsla altijd dubbel goed wassen (maar als ik heel eerlijk ben moet elke slasoort uit eigen tuin minstens 2 keer gewassen worden 🙂
IJsbergsla is wat langer bewaarbaar doordat je de krop eet (de buitenste bladeren gooi je weg bij het oogsten – maakt goede compost 🙂). In de koelkast kan ze wel 1 of 2 dagen langer worden bewaard dan kropsla, maar altijd blijft de verse, net van het land gesneden ijsbergsla uiteraard het allerlekkerst. Als sla een beetje slap is kun je haar vaak wel opfrissen door ze een kwartiertje in ijskoud water te leggen.
KeukenKeuken
GeneeskrachtGeneeskracht