Aardbei Temptation

Beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-16qr.png
Bekijk beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-16qr.png
printer.png
Print visitekaartje
Blok 1Kennismaking
NaamNaamAardbei Temptation
LeveranciersnaamLeveranciersnaamTEMPTATION F1 hybride
Link inkoopLink inkoophttps://www.zaadhandhttps://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/groentezaden/sub,2/pid,9/temptation__f1_hybride
PrijsPrijs€ 2,60
Zaden/zakjeZaden/zakje0
HoogteHoogte/zakje30
GebruikFruit
EetbaarEetbaar
BestelstatusNooit meer
Nooit meerNooit meerEr werden slechts 28 zaden geleverd ipv de beloofde 40. Deze aardbeien zijn niet echt lekker zoet, mij te zuur.
Jaargang2016
VoorraadNiet op voorraad
Beschrijving:Beschrijving: Draagt gedurende de gehele zomer grote aromatische aardbeien. Witbloeiend. Deze hybride geeft vrij grote vruchten.

https://www.vreeken.nl/001250-aardbeien-sarian-f1-delician-f1

Blok 2Extra info
Latijnse naamLatijnse naamKopieren data naar zaadzak.
Selecteren database bij tabellen.
Geslacht/genus Petunia
Link wikiLink wiki
BijenlokkerMatige bijenlokker
LevensduurVaste plant
WinterhardJa
Start zaaienStart zaaien1
Eind zaaienEind zaaien4
PottenPotten
Ervaring:Ervaring: Er werden slechts 28 zaden geleverd ipv de beloofde 40. Deze aardbeien zijn niet echt lekker zoet, mij te zuur. Groeien mooi in een bak. Blad geeft mooie herfstkleuren.
Visitekaartje:Visitekaartje:
Blok 3Kiemen/couveuse
OmgevingCouveuse
PotgrootteZaaiplaat
TemperatuurTemperatuur24°C
BewateringBewateringLuchtvochtigheid: 100%, grondvochtigheid: 80%
BelichtingBelichtingLichtkiemer. 16 uur per dag ong 5.000 Lux.
GrondsoortGrondsoortStandaard Zaai- en stekgrond. Bevochtig de grond voor het zaaien met een nevelspuit. Bij de helft ongeveer 20 volume% vermiculite toegevoegd.
ZaaitipsZaaitips4 per kweekbakje. Zaai ongeveer 5 centimeter uit elkaar. Nanevelen met lauwwarm water.
Vroeg gezaaide aardbeien geven nog vruchten in de loop van de zomer.
KiemduurKiemduur14 dagen
ZaailingZaailing4-5 weken. Zodra de zaailingen twee tot drie blaadjes hebben.
Blok 4Zaailingen/kas
OmgevingGematigde kas > 10°C
PotgrootteStekplaat
TemperatuurTemperatuurKweek ze verder bij 18 tot 20 graden Celsius.
BewateringBewateringAardbeien kunnen in de winter geen stilstaand water rond de wortels verdragen. De wortels kunnen op deze manier rotten en afsterven.
BelichtingBelichtingDaglicht is voldoende.
GrondsoortGrondsoortBemeste potgrond
PlanttipsPlanttips
OverplantenOverplantenNa de 5 IJsheiligen (15 mei) kun je ze volledig naar buiten verplaatsen. "Pflanze nie vor der Kalten Sophie". Hoe krachtiger het ras, hoe later er geplant kan worden. De meest gebruikte plantperiode is van eind juli tot half augustus. Bij voorkeur op een wat minder warme en droge dag, of in de avond. Een goede plantdatum ligt tussen 10 en 20 augustus.
AfhardenAfhardenDe jonge planten mogen NOOIT direct van binnen naar buiten. Zet de plantjes gedurende 2 weken alleen overdag buiten op een beschutte plek (afharden). Let erop dat de potjes niet te nat worden, dus beschut tegen de regen.
Blok 5Planten/tuin
OmgevingKoude grond
PotgrootteGrote pot
TemperatuurTemperatuurZonnig, schaduwrijk oid
BewateringBewateringAardbeien kunnen in de winter geen stilstaand water rond de wortels verdragen, daarom is het verstandig om op licht verhoogde bedden (20 centimeter) te kweken. De wortels kunnen op deze manier rotten en afsterven. Regelmatig water geven. In de zomer heeft de aardbei veel vocht nodig om blad, bloemen, vruchten en uitlopers te maken. In de eerste twee weken is het belangrijk om regelmatig water te geven, tot duidelijk is dat de plant goed is aangeslagen. In de zomer heeft de aardbei veel vocht nodig om blad, bloemen, vruchten en uitlopers te maken.
BelichtingBelichtingZonnig en niet te nat.
GrondsoortGrondsoort Bemesting Voor de teelt of in het najaar voegen we organische bemesting zoals stalmest of compost toe. Hiervoor gebruiken we 10 kilo stalmest per vierkante meter, of 4 kilo compost per vierkante meter. 1 maand voor het planten kunnen we een samengestelde meststof voor groenten toepassen. Aardbeien zijn heel zoutgevoelig, een te laat uitgevoerde bemesting zal dan ook wortelverbranding veroorzaken. 80 eenheden stikstof, 80 eenheden fosfor en 200 eenheden kalium.
PlanttipsPlanttips3 tot 4 planten per vierkante meter. Op dubbele rijen met een onderlinge afstand van 60 centimeter. De afstand in de rij is 30 centimeter. Steeds 2 plantjes bij elkaar zetten. Maak een ruim plantgat zodat de wortels van de aardbeienplant breed uitgelegd kunnen worden. Zorg ervoor dat de bovenkant van de potkluit gelijk komt met het grondoppervlak. Te ondiep geplante planten groeien slecht en zijn gevoelig voor verdrogen en vorst. Te diep geplant veroorzaakt rotting van het hard en een zwakke bloei.
BurenBurenDeze pagina van VT-wonen geeft veel informatie over de aardbeien kweek. De site van Tom Clothier geeft heel veel tuidersstatistieken.

BloeiBloeiVoordat ze gaan bloeien en vruchtdragen, moeten de planten eerst goed uitgroeien. Het eerste jaar bloeien de planten daarom pas in de herfst, in volgende jaren vanaf juni. Bloeit de gehele zomer. Is een doordragend type. In de lente worden er steeltjes gevormd met daaraan bloemtrossen die uitgroeien tot aardbeien.
PlantafstandPlantafstand30 cm
Blok 6Onderhoud
PlantziektesPlantziektesWanneer tijdens de bloei veel regen valt is Botrytis of Vruchtrot een groot probleem bij aardbeien. De vruchtrot ontstaat tijdens de bloei, vandaar dat het ook tijdens de bloei moet worden behandeld. Spuit dus tijdens slechte weersomstandigheden tijdens de bloei één of twee maal met een Botrytismiddel.
VermeerderenVermeerderenHet beste is het om aardbeien te stekken. In dit geval zaaien wij omdat dit ras geschikt is als hangaardbei. Kan ook langs gaas of een klimplant rek gekweekt worden. Na de bloei en vruchtvorming maakt de plant uitlopers. Deze uitlopers maken stekken die zich aan de grond hechten en een nieuwe aardbeienplant vormt.
BemestingBemesting
SnoeienSnoeien
Blok 7Oogst en gebruik
OogstOogstDeze hybride geeft vrij grote vruchten. Eenmaal dragende aardbeien worden in juni en juli geoogst. Doordragers kunnen regelmatig van juni tot september geoogst worden. Er kan het beste in de ochtend geplukt worden, bewaar ze los in een bakje en eet ze dezelfde dag nog op. Pluk voorzichtig, de vruchten beschadigen snel en zijn ook slecht of niet te bewaren. Verwijder rotte of aangevreten aardbeien, voordat ze andere aardbeien aansteken. Rassen die was steviger zijn, zijn een dag of twee te bewaren, maar zijn dan ook harder en dus minder smakelijk.
ToepassingToepassing
KeukenKeuken
GeneeskrachtGeneeskracht