Kervel

Beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-14qr.png
Bekijk beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-14qr.png
printer.png
Print visitekaartje
Blok 1Kennismaking
NaamNaamKervel
LeveranciersnaamLeveranciersnaam603 KERVEL, fijne krul
Link inkoopLink inkoophttps://www.zaadhandhttps://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/tuinkruiden/sub,2/pid,540/kervel_fijne_krul
PrijsPrijs€ 0,70
Zaden/zakjeZaden/zakje7
HoogteHoogte/zakje70
GebruikKruiden
EetbaarOnbekend
BestelstatusNooit meer
Nooit meerNooit meerAndere leverancier gevonden
Jaargang2017
VoorraadNiet op voorraad
Beschrijving:Beschrijving: De plant geeft witte bloemen. Wanneer je steeds verse kervel tot je beschikking wil hebben, moet er om de 8 weken gezaaid worden. Een van de varianten van dit kruid is Roomse Kervel (Myrrhis odorata), kenmerkend is de zoete smaak en geur. Het voordeel van Roomse kervel is dat het een meerjarige plant is. Je hoeft hem dus niet elk jaar te herplanten.
Blok 2Extra info
Latijnse naamLatijnse naam
Geslacht/genus Onbekend
Link wikiLink wiki
BijenlokkerOnbekend
LevensduurEénjarig
WinterhardJa, maar
Start zaaienStart zaaien4
Eind zaaienEind zaaien9
PottenPotten
Ervaring:Ervaring:
Visitekaartje:Visitekaartje:
Blok 3Kiemen/couveuse
OmgevingCouveuse
PotgrootteZaaiplaat
TemperatuurTemperatuur10 - 20 °C
BewateringBewateringBedek de zaden na het zaaien met een dun laagje dekgrond en houd de grond vochtig tot de kieming.
BelichtingBelichtingLichtkiemer.
GrondsoortGrondsoortKervel heeft veel voeding nodig dus werk een flinke laag compost door het zaaibed. Bovendien vraagt het kruid om goed vochtige grond. Daarvoor bedek je de bodem met een laag mulch.
ZaaitipsZaaitipsDe lange, dunne en zwarte zaden (1 centimeter) moeten niet te dicht op elkaar gezaaid worden. Een tussenafstand van 15 tot 20 centimeter is ideaal.
KiemduurKiemduur5-7 dagen
ZaailingZaailingNa 10 dagen overgeplaatst naar kas.
Blok 4Zaailingen/kas
OmgevingGematigde kas > 10°C
PotgrootteStekplaat
TemperatuurTemperatuur
BewateringBewateringVoor een goede afwatering wordt er onderaan in de pot potscherven gelegd.
BelichtingBelichtingNa de kieming kunnen de potten het beste op een zonnige plek geplaatst worden.
GrondsoortGrondsoortKervel kan ook in bakjes of grote bloempotten gekweekt worden, mits er maar gebruik wordt gemaakt van voedzame potgrond. Zorg ervoor dat je de grond voor het planten niet te sterk bemest, daar kan kervel niet tegen. Uitzondering zijn organische meststoffen, die komen de oogst ten goede.
PlanttipsPlanttips
OverplantenOverplanten
AfhardenAfharden
Blok 5Planten/tuin
OmgevingKoude grond
PotgrootteGrote pot
TemperatuurTemperatuurZonnig, schaduwrijk oid
BewateringBewateringVoor een goede afwatering wordt er onderaan in de pot potscherven gelegd.
BelichtingBelichtingOp een licht beschaduwde plaats. Kervel groeit het beste in halfschaduw. Van nature groeit het kruid vaak op plaatsen waar de zon niet vaak komt, zoals onder een boom of tussen een struik.
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
BurenBurenAls je kervel tussen sla zet, weert het slakken en luizen. Niet naast radijs, want die kervel en radijs verdragen elkaar niet.
BloeiBloeiWanneer de eerste bloeistengels verschijnen kan de kervel het beste opgeruimd worden, hij verliest dan zijn typische smaak. Voor de Roomse kervel geldt dit niet: daarvan kan het hele jaar door geoogst worden.
PlantafstandPlantafstand cm
Blok 6Onderhoud
PlantziektesPlantziektesLet op dat er niet teveel water ineens gegeven wordt, anders wordt het te vochtig en kunnen de plantjes geplaagd worden door smeul. Dit is een kiemschimmel waardoor de plantjes wegrotten.
VermeerderenVermeerderen
BemestingBemesting
SnoeienSnoeien
Blok 7Oogst en gebruik
OogstOogstWanneer de plant in bloei staat verliest hij zo goed als volledig zijn aroma. De bladeren kunnen het beste geoogst worden door ze 5 centimeter boven de grond met een scherp mes af te snijden. Je zal dan nog een één of twee keer kunnen oogsten. Na het plukken van de blaadjes, groeit de plant weer snel aan. Gebruik alleen de blaadjes van kervel en verwijder de stengels, die zijn niet eetbaar. Niet enkel het blad kan je gebruiken, de bloemen en ook de groene zaden zijn eetbaar.

Kervel is niet gemakkelijk te onderscheiden van de, in het wild groeiende en giftige, hondspeterselie en dolle kervel.

ToepassingToepassingKervel is een populair kruid in de keuken, vooral ook omdat je er zoveel mee kan doen: warme sauzen, soepen, dipsausjes, schotels versieren, enz. Gebruik alleen de blaadjes van kervel en verwijder de stengels, die zijn niet eetbaar. Je kunt de kervelblaadjes invriezen of drogen. Net zoals bij andere kruiden wordt het meekoken van kervel afgeraden. Kervel verliest hierdoor namelijk zijn kracht en aroma. Niet enkel het blad kan je gebruiken, de bloemen en ook de groene zaden zijn erg lekker om zo te eten of bij een vruchtensalade of muesli. Kervel - Anthriscus cerefolium De meesten onder ons kennen kervel van de typische kervelsoep maar hij kan veel ruimer gebruikt worden. Gecombineerd met bieslook, peterselie en dragon is hij een vaste waarde in de Franse keuken, o.a. bij eiergerechten. Kervel smaakt ook heerlijk in een heldere bouillon en is subtiel bij vinaigrettes en boter of roomsauzen, zeker in vissauzen is de smaak van dit kruid subliem. Kervel accentueert andere kruiden maar solo staat hij ook zijn mannetje en kan je hem royaal strooien over groenten, salades, asperges, boontjes, wortels, bietjes,... Voeg hem steeds toe op het einde van de bereidingstijd want kervel verliest zijn smaak door verhitting.
KeukenKeuken
GeneeskrachtGeneeskracht