Basilicum rood

Beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-12qr.png
Bekijk beeldmateriaal
/flora/images/zaadzak/00-12qr.png
printer.png
Print visitekaartje
Blok 1Kennismaking
NaamNaamBasilicum rood
LeveranciersnaamLeveranciersnaam1362 ROODBLADIGE BASILICUM (DARK OPAL)
Link inkoopLink inkoophttps://www.zaadhandhttps://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/tuinkruiden/sub,2/pid,941/roodbladige_basilicum__dark_opal
PrijsPrijs€ 0,85
Zaden/zakjeZaden/zakje1
HoogteHoogte/zakje40
GebruikKruiden
EetbaarOnbekend
BestelstatusNooit meer
Nooit meerNooit meerVervangen door: Opal
Jaargang2017
VoorraadNiet op voorraad
Beschrijving:Beschrijving: Dark opal basilicum: plant welke een prijs heeft gewonnen in Amerika, omdat deze zo mooi is. Dit soort kan je hetzelfde kweken als bijvoorbeeld Genovese. Veel soorten bij zadenkopenonline
Blok 2Extra info
Latijnse naamLatijnse naam
Geslacht/genus Onbekend
Link wikiLink wiki
BijenlokkerOnbekend
LevensduurEénjarig
WinterhardNee
Start zaaienStart zaaien3
Eind zaaienEind zaaien4
PottenPotten
Ervaring:Ervaring:
Visitekaartje:Visitekaartje: Basilicum moet zo vroeg mogelijk worden gezaaid. Pluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen en lekkere pesto te maken. Dat kan dus meerdere keren per jaar. `Zon is alles` geldt voor alle basilicum soorten.
Blok 3Kiemen/couveuse
OmgevingCouveuse
PotgrootteZaaiplaat
TemperatuurTemperatuur16 - 25 °C
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
ZaaitipsZaaitips
KiemduurKiemduur14 - 25 dagen. Zaadjes kiemen al na enkele dagen.
ZaailingZaailingKomen de zaailingen op, verspeen ze dan. Dit betekent dat je de jonge plantjes uit elkaar zet, zodat ze goed verder kunnen groeien. Dit hoeft niet per plantje, dat mag in kleine bosjes. Binnen komen de plantjes prima op, dus maak geen haast met ze naar buiten te doen.
Blok 4Zaailingen/kas
OmgevingGematigde kas > 10°C
PotgrootteStekplaat
TemperatuurTemperatuurMaart 2020 lichte nachtvorst. Ook in de kas hielp niet. Alles dood. ff opnieuw.
BewateringBewatering
BelichtingBelichting
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
OverplantenOverplanten
AfhardenAfharden2017-04-25 Bak in de kweekkas gezet.

Als het weer goed genoeg is kun je aan het einde van het voorjaar de binnen gekweekte basilicumplanten buiten zetten. Wel eerst afharden.

Blok 5Planten/tuin
OmgevingKoude grond
PotgrootteGrote pot
TemperatuurTemperatuurZonnig, schaduwrijk oid
BewateringBewatering
BelichtingBelichtingAls de basilicumplantjes te weinig licht krijgen worden de stengeltjes langwerpiger met minder blaadjes, zorg dus voor zo veel mogelijk zon.
GrondsoortGrondsoort
PlanttipsPlanttips
BurenBuren
BloeiBloeiNa een paar maanden zullen de plantjes bloemetjes produceren die de bladgroei doen verminderen. Je kunt deze dus beter weghalen zodat de plant al zijn energie stopt in het maken van blaadjes. Overigens zijn de bloemetjes ook gewoon te eten.
PlantafstandPlantafstand cm
Blok 6Onderhoud
PlantziektesPlantziektesAls de basilicum plantjes gele blaadjes krijgen duidt dit op stress van de plant. Dit komt meestal door teveel temperatuurverschillen, te veel of te weinig water, of teveel of weinig plantenvoeding/mest. Als ze nog buiten staan kun je ze wellicht beter binnen zetten. Probeer overigens altijd direct op de aarde water te geven, als de blaadjes nat worden kunnen ze eerder gaan rotten.
VermeerderenVermeerderen
BemestingBemesting
SnoeienSnoeien
Blok 7Oogst en gebruik
OogstOogstPluk steeds een paar blaadjes om de groei van nieuwe blaadjes te bevorderen. Basilicum wordt zoals bekend veel gebruikt in de Italiaanse keuken maar speelt ook een grote rol de zuid Aziatische keuken zoals die van Thailand, Vietnam, Indonesië, Laos en Cambodja. De combinatie met tomaten is uiteraard zeer bekend en in vele vormen terug te vinden in Italiaanse gerechten.
ToepassingToepassingDe smaak van rode basilicum is niet wezenlijk anders dan die van groene basilicum. Het ziet er wel leuker uit in rode pesto (receptvoorbeeld).
KeukenKeuken
GeneeskrachtGeneeskracht